miercuri, 14 octombrie 2015

Un român are un depozit de 4.000 de lei la bancă. Ce SURPRIZĂ îi pregăteşte Guvernul anul viitor

Şi asta pentru că în codul fiscal valabil anul viitor se menţin prevederile pentru care guvernul a acordat amnistie fiscală în cazul impozitelor pentru „cuponari”. Astfel, de exemplu, în cazul unei persoane care are un depozit la bancă în valoare de 4.000 de lei, cu o dobândă de 3% şi nu are alte venituri, aceasta va câştiga, aferent anului 2015, din dobândă o sumă de circa 100 de lei net, dar va trebui să plătească la stat contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 712 de lei. Astfel că va rămâne cu un minus de 612 lei. „O să ajungem, iar la amnistie. Că de unde să plăteşti dacă nu ai câştigat?”, a comentat avocatul fiscal Gabriel Biriş.
Persoanele care nu obţin venituri din salarii, dar obţin venituri din dobânzi bancare sau din dividende vor fi obligate şi anul viitor, ca şi anul acesta, să plătească contribuţii de asigurări sociale de sănătate (CASS) calculate la o baza lunară minimă de nivelul salariului minim brut pe ţară, care în 2016 este preconizat să ajungă la 1.200 de lei brut.
Gabriel Biriş, avocat specializat în fiscalitate, este de părere că autorităţile ar putea să fie nevoite anul viitor să dea din nou o amnistie fiscală aşa cum au procedat şi în această vară, după ce în presă au apărut tot mai multe cazuri de persoane cărora Fiscul le-a trimis înştiinţări că au de plătit CASS de 450-550 de lei pentru "venituri din investiţii" de câţiva lei.
Biriş a criticat faptul că autorităţile nu au renunţat la baza minimă de calcul a CASS, care este salariul minim.
„Am trimis, am sugerat un amendament când s-a rediscutat (Codul Fiscal). Le-am spus să ridice problema, că altfel ce facem, ajungem iar la amnistie? O să ajungem, iar la amnistie. Că de unde să plăteşti dacă nu ai câştigat? (…) Culmea este că acelaşi guvern s-a izbit de problemă. Asta este o prostie venită de la cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care în mintea lor încă mai consideră că ei trebuie să aibă bază minimă de calcul. O să mai dea o amnistie şi încă o amnistie şi uite aşa, ca să avem de unde veni”, a comentat pentru gândul avocatul Gabriel Biriş.

Au uitat guvernanţii că în vară au trebuit să dea o lege pentru "amnistierea" de la plata sumelor cerute de Fisc pentru venituri din dobânzi şi dividende? Au fost cazuri când pentru un venit de 8 lei s-a emis decizie de impunere de 468 lei, aminteşte Biriş.
În vară Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede, printre altele, anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele pentru care baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 şi 31 decembrie 2014 şi neachitată, prevederile fiind aplicabile şi pentru anul fiscal 2015. Această amnistie fiscală  a intrat în vigoare la sfârşitul lunii iulie.
Cu câţi bani mai rămâne o persoană fără alte venituri după ce plăteşte CASS la un depozit bancar
De altfel, în Codul Fiscal din 2016, regimul fiscal aferent veniturilor din investiţii financiare - dobânzi, dividende - este similar cu cel din prezent.
Luăm cazul unei persoane care are un depozit la bancă în valoare de 4.000 de lei, cu o dobândă de 3% şi nu are alte venituri. Persoana va câştiga, aferent anului 2015, din dobândă o sumă de circa 100 de lei net, dar va trebui să plătească la stat contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 712 de lei. Astfel că va rămâne cu un minus de 612 lei.
La fel se va întâmpla şi pentru 2016, pentru că şi Codul Fiscal care intră în vigoare anul viitor păstrează prevederea că persoanele fără alte venituri, care obţin venituri din investiţii - în cazul nostru din dobânzi bancare - vor plăti un impozit de 16% pe venit şi CASS de 5,5% . De menţionat că nici pentru anul 2016, baza lunară de calcul a CASS nu poate fi mai mică decât un salariu minim brut pe ţară – 1.050 lei în prezent, şi va ajunge la 1.200 lei în 2016 - , dacă venitul pentru care se calculează contribuţia este singurul venit realizat.

Astfel, dacă dobânzile ar fi singurul venit, ar intra în baza de calcul a CASS, dar nu plătitorul venitului – banca - reţine contribuţia, ci statul va emite decizie de impunere, ne-a explicat conf univ dr Cristian Rapcencu.
Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se aplică, conform prevederilor Codului Fiscal, persoanelor care pe lângă veniturile din dobânzi, nu obţin şi alte venituri de tipul: salarii, şomaj, pensii, activităţi independente, agricultură, silvicultură, piscicultura, ajutoare sociale acordate potrivit legii 416/2001, indemnizaţii de creştere copil, de incapacitate temporară de muncă drept urmare a unui accident de muncă sau boli profesionale, asocieri fără personalitate juridică.

„Este important de reţinut că o persoană care obţine exclusiv venituri din dobânzi şi drepturi de autor, va datora contribuţia la asigurări sociale de sănătate pentru veniturile respective”, a explicat pentru gândul Andreea Steinhart, partner la Contexpert.

Începând cu 2010, impozitul pe venit aplicat veniturilor din dobânzi atât pentru depozitele la vedere/conturi curente, cât şi pentru cele la termen, se reţin în cota de 16% de către plătitorii de astfel de venituri (în general băncile). Virarea impozitului se face lunar, până pe data de 25 a lunii următoare înregistrării în cont/răscumpărării/plăţii dobânzii.

Conform art. 176 din Noul Cod Fiscal, persoanele fizice care realizează venituri din dobânzi, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate la totalul veniturilor brute din dobânzi, realizate în cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.

Steinhart spune că, potrivit art. 178 din Noul Cod Fiscal pentru anul 2016, persoanele fizice care obţin venituri din dobânzi vor plăti contribuţia de sănătate conform deciziei de impunere anuală comunicată de organul fiscal competent, în anul următor celui în care au fost realizate veniturile. Pentru anul 2016, baza lunara de calcul a contribuţiei nu poate fi mai mică decât un salariu minim brut pe ţară, dacă venitul pentru care se calculează contribuţia este singurul realizat. Sumele rezultate de plată pe baza deciziei de impunere trebuie achitate în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei.

Vă prezentăm un calcul concret, pentru un depozit de 4.000 de lei, calcul realizat cu sprijinul Contexpert.
Pentru un depozit de 4.000 de lei constituit cu o dobândă anuală de 3%, în situaţia în care persoana fizică nu obţine în perioada respectivă şi alte venituri, atât pentru anul acesta cât şi pentru 2016, impozitele şi contribuţiile datorate vor fi:

-       16% impozit pe venit, reţinut lunar de bancă
Venit brut dobânda lunar 4.000 lei * 3%/12 = 10 lei
Impozit pe venit reţinut lunar 10 * 16% = 1,6 lei
Venit brut din dobânzi anual 120 lei
Impozit pe dobânzi aferent an 19,2 lei
Venit net din dobânzi anual 100,8 lei

-       5,5% contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate
Venitul brut din dobânzi lunar fiind mai mic decât salariul minim brut pe ţară lunar, calculul contribuţiei de sănătate se va efectua la nivelul salariului minim brut pe ţară, care este în prezent 1050 lei (în 2016 va fi actualizat şi va ajunge la 1.200 lei)
CASS lunară – 1.050 lei * 5,5% = 57,75 lei
CASS aferentă an – 693 lei

Total impozite şi contribuţii de plată/an pentru depozitul de 4.000 de lei: 19,2 + 693= 712 lei. La această sumă se pot adăuga eventual şi diverse comisioane ale băncilor la momentul retragerii dobânzilor.

Din 2017, pentru câştigurile din dobânzi oricine va datora CASS, nu doar persoanele fără alte venituri
Din 2017 apare o modificare. Va fi plătit CASS pentru veniturile din dobânzi bancare chiar dacă persoana respectivă are şi alte venituri, precum cele din salarii, pensii, chirii, PFA la care plăteşte de asemenea CASS, ne-a explicat lector univ. dr. Cristian Rapcencu.

De la 1 ianuarie 2017, pentru persoanele fizice care realizează venituri din dobânzi, baza lunară de calcul al CASS reprezintă totalul veniturilor brute din dobânzi, realizate în cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului, şi nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut în vigoare în anul pentru care se stabileşte contribuţia.

Practic, din 2017, pentru dobânzi se va datora obligatoriu CASS, chiar dacă persoana obţine venituri de natură salarială, din activităţi independente (PFA) sau din chirii.

“Ai dobânzi de 1.000 lei într-un an, banca va reţine 16 lei (impozitul pe venit) şi atât. Iar când ANAF va emite decizia de impunere pe anul respectiv, va calcula CASS de 5,5% din venitul brut de 1.000 lei şi va comunica persoanei, care va avea 60 de zile la dispoziţie să platească”, a explicat lector univ. dr. Cristian Rapcencu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu